Принц Чарлз и синът му Хари почти не са си говорили през последните осем месеца и отношенията им са в най-хладната им фаза досега, пише "Daily Mirror".

Хари и Меган напуснаха Обединеното кралство миналата година след набиращо скорост напрежение с станалите членове на кралското семейство. Те се изказаха критично към Фирмата пред Опра Уинфри и в други интервюта.

Сега се твърди, че последните коментари на Хари са оставили Чарлз "дълбоко шокиран и наранен", но принцът на Уелс "пази достойно мълчание" на фона на опасенията, че публична кавга може да навреди на престола.

Твърди се, че бащата и синът са имали само няколко "напрегнати" разговори по телефона, откакто Хари и Меган напуснаха ролите си на висши кралски особи и се преместиха в Лос Анджелис през 2020 г.

В интервю миналия март Хари разказа, че са му отрязани финансите. Той получи 2 милиона британски лири от Чарлз за 2020/21 година.

Чарлз и Хари през 2014 година

Снимка: Getty Images

Масло в огъня на отношенията им наля и изявлението на Хари в неделя, когато каза, че е "прекъснал връзките" със саудитския милиардер Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз година преди принц Чарлз да го награди с Ордена на Британската империя. Махфуз е замесен в твърдения, че е обсипвал с пари благотворителни каузи, близки до принца на Уелс, с надеждата да получи почести и британско гражданство. Счита се, че принц Хари е бил загрижен за поведението на Махфуз през 2014 г. и е прекратил отношенията си с него през следващата година, след като се срещнали два пъти. Опасенията от публични разправии идват от това, че принц Хари подчерта, че не е замесен в този "скандал с ордена" и че има притеснения относно мотивите на саудитския бизнесмен.

Принц Чарлз беше засипан с критики през последните месеци заради връзката си с Махфуз и стотиците хиляди лири, които милиардерът дари за проекти на британския престолонаследник чрез благотворителния си тръст.

Принцовете Уилям, Чарлз и Хари в доброто старо време

Снимка: Getty Images

Старшият помощник на принца Майкъл Фосет беше принуден да подаде оставка като ръководител на фондацията на Чарлз заради ролята си в скандала. Смята се, че саудитският милиардер е дарил най-малко 1,5 млн. британски лири на кралски благотворителни организации.

Приятел на принца на Уелс каза пред "Sun": "Чарлз е дълбоко шокиран и разочарован от последното изявление на Хари, което на практика хвърли баща му под автобуса". Тази атака беше по-вредна от удара върху родителските умения на Чарлз, защото това беше предизвикателство за начина, по който той управлява бизнеса си, което е много по-неприятно за бъдещия крал", добавя източникът.