Холивудската звезда Леонардо ди Каприо инвестира в иновативни предприятия, които целят опазване на природата. Актьорът, който е екоактивист, е направил вложение в израелската компания "Алеф Фармс", разработила биоинженерна технология за отглеждане на месо от клетки на добитък. Стартъпът вече е култивирал телешки стек и антрекот и се готви да изпрати технологията в космоса с втория израелски астронавт Ейтан Стибе.

Ди Каприо е инвестирал и в други иновативни компании в Израел, сред които в изграждането на екологично сертифициран хотел в Херцлия.

Той не за пръв път проявява интерес към култивирането на месо, тъй като е сред инвеститорите в компания "Моса мийт" в Нидерландия.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Един от най-ефективните начини за борба с климатичната криза е да трансформираме хранителната система. "Моса мийт" и "Алеф Фармс" предлагат нови начини за удовлетворяване на търсенето за телешко месо, като същевременно предлагат решения за някои от най-сериозните проблеми на съществуващата индустрия за производство на телешко месо. За мен е удоволствие да се присъединя към тях като съветник и инвеститор", каза холивудската знаменитост, цитирана от БТА. Той влиза в надзорния съвет на израелската компания.

Производството на култивирано телешко месо е с потенциал да намали замърсяването на въздуха и да опази земята и водните ресурси, които се използват в огромни мащаби в месопроизводството.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos