Ялица Апарисио дори не участвала в кастинга, а придружавала сестра си. Днес обаче е по екраните в целия свят, след като се снима в новия филм на Алфонсо Куарон "Рома", който спечели наградата "Златен лъв" във Венеция и може да получи "Оскар".

"Това не бе моя мечта", каза младата мексиканска актриса с индиански корени - "Заради средата си на живот и произхода си дори не мечтаеш да станеш актриса, да бъдеш част от този свят на мечтите."

26-годишната Апарисио току-що била получила диплома за учителка и търсела работа, когато Куарон я забелязал и й поверил роля, пишат от БТА. След високобюджетния си филм "Гравитация", спечелил 7 награди "Оскар" през 2014 г., мексиканският режисьор искал да се заеме с осъществяване на проект, който е по-тясно свързан със самия него - черно-бял филм за две жени, лишени от детство.

Във филма домашната прислужница Клео (Ялица Апарисио), която забременява при първия си сексуален акт, и майката на режисьора (ролята се изпълнява от Марина де Тавира) трябва да намерят своя път в смутните времена в Мексико в началото на 70-те години на миналия век.

Ялица Апарисио

Снимка: БТА

Майката на Ялица я отгледала сама в градче в южния щат Оахака и работела като прислужница. Това помогнало на младата жена да опознае сложните взаимоотношения между прислужница и господар.

"Снимах се в сцени, които възкресиха стари спомени, като необходимостта да закриляш децата си и в някои ситуации да ги предпазиш, за да не страдат", поясни Апарисио.

Първото изискване на Куарон за кастинга било да се открият актьори, които физически напомнят протагонисти от детството му.

"Освен това те трябваше да притежават същата енергия", отбеляза режисьорът.