Британската кралица Елизабет Втора разпространи официално изявление в деня, когато навършва 95 години, в което изрази благодарност за почитта към паметта на покойния ѝ съпруг принц Филипь.

Херцогът на Единбург принц Филип почина на 9 април на 99 години.

"Нашето семейство преживява дълбока тъга и за всички ни е утеха да видим и чуем почитта, изразена към моя съпруг от хора от Великобритания, от Обединеното кралство и от целия свят", се посочва в изявлението.

"Семейството ми и аз бихме искали да благодарим на всички ви за подкрепата и добрината, които ни оказахте през последните дни", заявява кралицата.

В съобщението ѝ се подчертава, че кралското семейство е дълбоко развълнувано, че принц Филип е повлиял по изключителен начин върху толкова много хора.

Кралица Елизабет Втора навършва 95 години днес. Тя и членовете на кралското семейство все още са в траур за принц Филип. Личният празник на монарха няма да бъде отбелязан с официален портрет и с топовни салюти, както обикновено, предава БТА. Кралица Елизабет Втора е в замъка Уиндзор, където прекара в изолация със съпруга си последната година заради пандемията от новия коронавирус.

Макар тази година да отсъстват традиционните тържества в чест на монарха, нейният син принц Андрю все пак ѝ направи подарък- две кучета от породата корги, който да ѝ послужат като утеха в този трудент момент. 

Британският премиер Борис Джонсън бе сред изпратилите поздравления до кралицата за рождения ѝ ден.

"Винаги съм изпитвал дълбоко възхищение към Нейно величество и службата ѝ на страната и на Общността на нациите. Горд съм да служа като неин премиер", написа Джонсън в Туитър.