На 87-годишна възраст почина Лари Кинг, съобщи американската телевизионна компания, чийто съосновател е прочутият тв водещ, предаде Асошиейтед прес.

Легендарният журналист е починал в болница в събота сутринта след продължително заболяване, потвърди семейството му.

Кинг е издъхнал в медицинския център Сидарс-Синай в Лос Анджелис, но не се посочва причина за смъртта. Си Ен Ен съобщи на 2 януари, че той е хоспитализиран с КОВИД.  Състоянието му беше достатъчно тежко, за да бъде поставен на изкуствена вентилация на белите дробове. 

Лари Кинг, чиято кариера продължи повече от шест десетилетия, страдаше от различни заболявания, сред които диабет тип 2, рак на белия дроб, ангина. През последните години получи и няколко инфаркта.

През ноември 2019 г. след почти фатален инсулт,  той обяви, че е прекарал "няколко седмици" в кома.

На 19 април 2020 г. той прекара 87-ия си рожден ден също в болница. Тогава той благодари на феновете и доброжелателите "за всички любезни съобщения за рождения му ден" в Twitter.

С кариера, която обхваща над шест десетилетия, Лари Кинг ще бъде запомнен като майстор на интервютата, който успяваше да влезе в душата на своите гости, независимо дали бяха обикновени хора или знаменитости.

По пътя към върха

Лари Кинг, с рождено име Лорънс Харви Зайгър, е роден на 19 ноември 1933 г. в семейство на еврейски емигранти от Беларус.

Започвайки във Флорида като местен журналист и интервюиращ през 50-те години на миналия век, той се прочува през 70-те години  със свое радиопредаване. Известен и със своята колонка в "Ю Ес Ей Тудей", която читателите на вестника четат цели 20 години. Голямата слава идва с Larry King Live ("Лари Кинг лайв") по Си Ен Ен, което журналистът води от 1985 г., в продължение на четвърт век, интервюирайки широк кръг личности -  от филмови звезди до видни политици, обсъждайки всичко  - от личния живот до новини. Неговото шоу е включено в книгата на рекордите "Гинес" като предаване с най-дълъг живот на един и същи телевизионен канал, в едно и също време, с един и същ водещ.

През 2012 г. той е съосновател на базираната в Ню Йорк продуцентска компания Ora TV и започва да води там шоуто си "Лари Кинг сега". Година по-късно RT America сключи сделка с телевизия Ora за водене на шоуто на King"s.

По това време Лари Кинг каза, че "предпочита да задава въпроси на хора на властни позиции, вместо да говори от тяхно име". Оттогава Кинг е водещ на подкаста "Лари Кинг сега" и предаването Politicking, излъчвано от RT America.

Ветеранът-интервюиращ спечели купища награди по време на кариерата си. През 2011 г. той получи награда Еми за цялостен принос в телевизионната журналистика.

"Гордея се, че още съм в този бранш. Не мога да го напусна, не можах да се пенсионирам. Получавал съм много награди, но тази е сред най-добрите. Така е, когато си почетен от своите колеги, хората, с които си в един бранш. Няма нищо по-хубаво", казваше телевизионният водещ.

Лари Кинг изваждаше откровения от гостите си и коментираше важните теми на деня. Но казваше, че се вижда като посредник, който измисля най-добрите въпроси, слуша отговорите и оставя зрителите да направят своите заключения. Така предаванията остават като ценно свидетелство за времето и учебник за всеки, който се пробва в трудния жанр на интервюто.

Кинг се жени осем пъти през живота си, подавайки молба за развод с последната си съпруга Шон Саутвик през 2019 г.

Той е баща на пет деца, девет внуци и четири правнуци. Две от децата на Кинг - Анди и Чая, починаха в рамките на седмици през юли и август 2020 г. Анди почина от сърдечен удар, а Чая загуби битката с рак на белия дроб.

Запитан за възгледите си за своето наследство през 2014 г., Кинг каза, че би искал да бъде запомнен като човек, който "доведе до това, че повече хора разполагат с информация, която не са имали преди". Той каза, че иска хората да го запомнят като човек, който "ни научи на много неща" по приятен начин и който "внесе голяма доза гордост в бизнеса му".

По различни данни през цялата си кариера Кинг взема интервю от 50 000 до 60 000 души. Сред събеседниците му са например президентът на Русия Владимир Путин (2000 и 2010 г.) и президентът на Съветския съюз Михаил Горбачов (2008 г.), всички президенти на САЩ, започвайки от Ричард Никсън, а също така Маргарет Тачър, Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела, Франк Синатра, Марлон Брандо, Майк Тайсън, Стиви Уондър, Пол Маккартни.