Бившият член на легендарната група Beatles сър Пол Маккартни не ползвал лекарски услуги и сам си бил психиатър в моменти на депресия.

78-годишният музикант си призна, че световната слава, стоварила се върху него, го сварила неподготвен. Сър Пол изпадал в депресивни състояния, пише сайтът Контактмюзик, цитиран от БТА.

"Опитах се най-напред да ги лекувам с алкохол и сън, доверява бившият член на Ливърпулската четворка. Но просто нямах време и желание да се самосъжалявам и реших да поема нещата в свои ръце. Станах психиатър на самия себе си!"

Много му помогнала в това отношение покойната му съпруга Линда.

"Когато за пръв път я срещнах в Ню Йорк, тя беше разведена и с дете на ръцете. Тя трябваше да се справя сама и психичното ѝ здраве беше поставено на големи изпитания. Депресиите бяха нещо редовно за нея. Но тя твърдо беше решила да не ги лекува с чужда помощ. Тя не искаше да попада в чужди ръце и си каза - "Трябва сама да се справя!" По-късно и аз последвах нейния пример. Започнах да си внушавам, че всъщност не съм толкова лош, колкото си мисля. И по този начин излизах от дупката."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Маккартни и досега е убеден, че усилията му да не се поддава на съмнения и депресии са го спасили от много-по-големи проблеми в живота.