68-годишният Майкъл Дъглас заяви, че ракът му не е резултат от прекаляване с алкохола или прекомерно пушене, а е предизвикан от заболяване, предавано по полов път.

"Без да влизам в подробности, този много специфичен рак е предизвикан от човешкия папиломен вирус* и произлиза от практикуването на кунилингус. Исках да зная дали тревогите около влизането в затвора на сина ми не са допринесли за отключването на рака, но не, в действителност той се дължи на заболяване, предавано по полов път", разкри Дъглас.

"Ако се разболеете, кунилингусът е също най-доброто средство за излекуването му", допълни актьорът във връзка с раковото си заболяване.

Вижте снимки на семейство Дъглас >>

Дъглас разкри, че трябва да ходи на контролен преглед през 6 месеца, но от 2 години не е имал проблеми. Актьорът и допълни, че "този вид рак не води до рецидив в 95% от случаите".

Синът на Майкъл излежава 10-годишна присъда за притежание и трафик на наркотици, припомнят от БГНЕС. След влизането на Камерън в затвора Дъглас разкри, че се лекува от рак на гърлото с химиотерапия и радиотерапия.

В последния си филм "Зад свещника" актьорът се превъплъщава едновременно в ролята на виртуозен пианист, стопроцентов гей и крал на ярките бижута.

*Човешкият папиломен вирус (HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Известни са над 30 типа HPV, предавани по полов път, от които 18 са с доказан онкогенен потенциал. HPV са основен причинител за развитието на рак на маточната шийка. Известни са случаи на рак на влагалището, ануса и др.

Въвеждането на ПАП тест осигурява превенция срещу рака на маточната шийка. Друг метод е ваксината срещу HPV (тип 16 и 18).