Великобритания за пръв път в историята си ще отбележи 70 години от управлението на монарх през 2022 г.

Вижте снимки на кралицата >>

На 6 февруари 2022 г. ще се навършат 70 години от началото на управлението на кралица Елизабет Втора, съобщиха ТАСС и Би Би Си, цитирани от БТА.

Платиненият юбилей ще бъде отбелязан с четиридневни мероприятия от 2 до 5 юни 2022 г. в страната и в чужбина, съчетаващи традиции и съвременност. 3 юни ще бъде допълнителен почивен ден, съобщиха от британското министерство на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.

По повод рекордното по продължителност управление на кралицата ще бъде учреден медал "Платинен юбилей", който ще бъде връчван на държавни служители, представители на въоръжените сили и др. Традицията е от времето на управлението на кралица Виктория (1819-1901), когато е учреден медал в чест на петдесетата годишнина от управлението ѝ.

"Платиненият юбилей на Нейно величество ще се превърне в наистина исторически момент", заяви министърът на културата Оливър Даудън. Четиридневният юбилеен уикенд ще съчетае "британското церемониално великолепие с изкуството и технологиите, ще обедини цялата нация и британската общност в знак на уважение към управлението на Нейно величество", изтъкна той.

Кралицата се надява колкото е възможно повече хора да се присъединят към честванията, съобщиха от Бъкингамския дворец.

През април тази година Елизабет Втора навърши 94 години. Тя е най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания и най-дълго управлявалият жив монарх в света. През септември 2015 г. тя премина рекорда на кралица Виктория по продължителност на пребиваване на британския престол. След смъртта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет (1927-2016) тя зае челно място сред живите монарси в света по продължителност на управление.