Екшън звездата Стивън Сегал се е съгласил да плати 314 000 долара по извънсъдебно споразумение за уреждане на обвинения в незаконна реклама на криптовалута, предаде Ройтерс.

Сегал се е договорил с властите да върне 157 000 долара от печалбата си и да плати още 157 000 долара глоба. Актьорът бе обвинен, че не е декларирал суми, които е получавал за рекламиране на инвестиции в първично монетно предлагане (ICO - initial coin offering) на криптовалутата Биткоийн-2-джен (Bitcoiin-2-Gen), информира Комисията за ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ).

По данни на регулатора 67-годишният Сегал е получил 250 000 долара кеш и криптовалута на стойност 750 000 долара. Актьорът е рекламирал инвестициите в първичното монетно предлагане (ICO) на дигиталната валута на страниците си в социалните мрежи, призовавайки последователите си да не пропускат възможността да вложат парите си. Той е бил представен и като "посланик на Биткойн-2-джен" в прессъобщение на компанията.

Според КЦКФБ криптовалутите, предлагани чрез първично монетно предлагане, трябва да се приемат за ценни книжа. Всеки, който прави реклама на подобни инвестиции, е задължен да публикува подробни сведения за плащанията, които е получил, допълва регулаторът.

Освен договореното плащане Сегал се е задължил да не рекламира ценни книжа и криптовалути в продължение на три години.

Сегал е американски гражданин, но живее в Москва, посочва КЦКФБ, цитирана от Ройтерс, и през 2016 година получи и руско гражданство. През 2018 г. актьорът бе назначен за специален представител на руското външно министерство по руско-американските хуманитарни връзки.