Анкетата бе поръчана от предаването "Часът на жените" на британската медия. В класацията намериха място сто дами, представителки на политическия, икономическия, обществения и културен живот на страната.

Второ място в списъка зае министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей. На трета позиция бе класирана Ана Ботин, ръководителка на британския отдел на една от най-големите испански банки - "Сантандер Ю-Кей".

Четвърта е съдийката от Върховния съд баронеса Бренда Хейл, а пета, дъщерята на медийния магнат Рупърт Мърдок Елизабет Мърдок. На 13-о място в класацията фигурира авторката на романите за Хари Потър Джоан Роулинг.

По данни на Би Би Си жените във Великобритания заемат около 30 на сто от ключовите постове в 11 основни области, в това число в политиката и бизнеса. Най-малко високопоставени представителки нежният пол на Острова има във военната и съдебната сфера - респективно 1,3 и 13,2 на сто, допълват от БТА. А най-добре британските жени са представени в образованието с 36,7 процента, заемащи топ позиции.