66-ата церемония по награждаването, която се счита за телевизионния аналог на "Оскар", ще блесне в театър "Nokia Theatre" в Лос Анжелис. Води я Сет Майерс.

Тази година, най-много номинации - 19 от повече от 100 - има фантастичната сага "Игра на тронове", която е представена и в главната категория "Най-добър драматичен сериал". Освен нея званието се оспорва и от "Абатството Даунтаун", "Къща от карти", "Момчетата от Медисън авеню", "Истински детектив" и "В обувките на Сатаната", на който анализаторите предричат победата.

В номинацията за "Най-добър телевизионен филм" борбата е между "Да убиеш Кенеди", "Най-великата битка на Мохамед Али", "Обикновено сърце", "Шерлок: Преди да падне завесата" и "Пътуване до Баунтифул".

Състезания се оформят и между актьори, актриси и всички категории, свързани с телевизия.

Първата награда "Еми" е връчена на 25 януари 1949. В различни времена нейни притежатели са актьори като Питър Фалк, Том Селек, Брус Уилис, Дженифър Анистън, Джилиан Андерсън, Джон Литгоу, Кийфър Съдърланд и много други. Лауреатите получават златна статуетка на жена с крила, която държи в ръце модела на атома. Крилата символизират телевизията като изкуство, а атомът – телевизията като наука.

Името "Еми" идва от вариация на immy – дума за катодна тръба в първите телевизионни камери.