Това съобщи Сдружението на зъболекарите, които се позовават на европейско проучване. При по-големите деца положението става още по-сериозно.

Развалени зъби, кариеси и лоша устна хигиена. Това се оказва масовото състояние на детските зъби и то на най-малките. Стоматолозите се сблъскват с проблемите още докато на децата не са израстнали постоянните зъби.

Децата ни ги водят едва, когато е станало късно, когато се появи болката, а болката е симптом на регистрирано заболяване”, обяснява стоматолог пред "Нова" тв.

Така се стига и до неизбежното - при децата, тъй като зъбите все още не са достатъчно втвърдени зъбния кариес много бързо – за около месец – два преминава в още по-лоши неща.

Има деца, които дори не познават четката за зъби. За съжаление, има родители, които не я ползват и е съвсем естествено, когато родителите имат лошо отношение към четката за зъби”,
твърди стоматологът.

А причините са много. От това че държавата не е осигурила профилактични прегледи до липсата на достатъчно внимание на родителите, смятат експертите. Още повече, че от около 9 години в училищата няма зъболекарски кабинети. Сега там, където има, е само защото директорът е отдал помещение под наем. А процедурата минава през общината. Столичното 2-ро училище има кабинет и децата не спират да го посещават.

„Касата отпуска 120 млн. лева на година, което като го разделите на 7 и половина милиона, означава, че се падат по 15 лева на година или по1,20 на месец, което е смешно, нищожно и жалко, тъй като ние взимайки тези пари не можем да помогнем нито със здравето на зъбите”,
обяснява зъболекар.

Добре е детето да бъде заведено на стоматолог още когато му поникнат първите зъбки.