Авторът на публикация в изданието прави любопитна връзка между изложбата на римско изкуство от Лувъра в Националния археологически музей в София, която е посетил, и филмовото студио "Ню Бояна", пише БТА.

"На по-малко от 10 минути с автомобил от музея можете да се разходите по "истински" римски път, под триумфална арка, покрай колони, статуи и стълби на римски площад, амфитеатър - арена на кървави битки, фонтани и басейни на просторни патрициански домове. Това са част от декорите на "Ню Бояна филм", коментира той.

Авторът разказва, че сред тях има копия на нюйоркски улици, катедралата "Свети Павел" в Лондон (построена за снимките на игралния филм "Код Лондон"), а точно срещу средновековния декор - няколко старомодни къщи като от градче в Нова Англия.

Киноцентърът "Бояна" е открит през 1963 г., и по времето на социализма е произвеждал около 25 български игрални и около 40 тв филма на година.

През 2005 г. Nu Image/Millennium Films го купува и го нарича "Ню Бояна филм". Започва инвестиционна програма за около 50 млн. евро, като се построяват 10 нови филмови студия, обновяват се трите основни и се изграждат външните декори. Съвсем наскоро изпълнителният директор Ярив Лернер добавя и напълно оборудваните постпродукционни съоръжения - за видеомонтаж и звуково миксиране.

"Ню Бояна" обслужва повечето от продукциите на Millennium Films. Студиото е дом на WorldwideFX, компания с около 225 артисти по визуални ефекти, която осигурява пълна услуга в 2D и 3D ефектите за кино.