Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), чийто е конкурсът "Евровизия", оповести, че Украйна рискува да плати сериозни глоби заради забавянето в организацията на песенния конкурс "Евровизия" в Киев през месец май и липсата на сътрудничество с ЕСРТ във връзка с участието на руски представител, предаде Ройтерс.

"В резултат на това вниманието бе отвлечено от самото състезание, а репутацията на конкурса бе поставена в риск", се казва в комюнике на ЕСРТ. 

Затова ръководството на конкурса препоръча каналът UA:PBC (украинската обществена телевизия) да заплати значителна глоба, съгласно правилата на състезанието". В съобщението не се споменава конкретна цифра.

Украйна, която бе домакин на тазгодишния конкурс, забрани влизането на руската представителка Юлия Самойлова в страната, защото е пяла в Крим след анексирането му от Русия.

Тогава ЕСРТ съобщи, че страната има право да не допуска участници, нарушили законите й, но се опита да преговаря с двете страни.

Русия отказа възможността да се яви дистанционно и също обвини съседката си в уронване на реномето на "Евровизия".

Киев спечели домакинството миналата година, след като украинската представителка Джамала спечели конкурса с песен за депортирането на кримските татари от Сталин през 50-те години на миналия век. ЕСРТ допусна това участие, приемайки, че песента няма политическа нотка, което е забранено в конкурса, но Русия я видя като провокация.

Русия договори Юлия да пее на ”Евровизия 2018” >>>