"За любопитството като мотор, за изкуството като вълна и за желанието като страст" разказа дизайнерът-керамик Екатерина Лашова на конференцията на Dir.bg She's the ONE.

Тя е човек, който работи с ръцете си и създава неповторими, артистични и привлекателни дизайнерски предмети, които бихте пожелали да притежавате, щом ги зърнете.

За пътя си от България през Париж и Брюксел до началната точка Лашова разказа, че всичко започва, когато на 15 г. гледа филм по телевизията за една парижка академия на изкуствата. Така решава, че нейната мечта е Париж. Прибирайки се в България с диплома от френската столица, никой не желае да я вземе на работа. Тя решава да напише мотивационни писма за стаж, които разпраща и след две седмици получава отговор от белгийския дизайнер Питър Стокман, който не приема стажанти, но все пак я кани да отиде при него. По-късно, когато тя го пита защо, той ѝ отговаря:

"Е, как някой от България ще е чувал за мен и аз няма да го взема?!"

Лашова сподели, че в един момент интересът ѝ към изкуството се пречупва и се обръща към изкуството, което създава обикновения човек.

"Моят интерес към нещата, които можем да използваме отново и отново, е огромен."

Тя допълни, че има цяла индустрия, която създава удобни за нас неща, които ползваме и изхвърляме, и ако ние сменим само материята на едно от тези неща, вече не можем да го изхвърлим.

"Никога няма да забравя първото си ателие в къщата на родителите ми. Те са хората, които ме предизвикаха, те ме подкрепиха, те ме върнаха от чужбина, също както ме и изпратиха. Винаги с пълната морална подкрепа", сподели дизайнерката.

За себе си и работата си тя каза, че е модерен грънчар и допълни, че се казва дизайнер, защото измисля продукта.

"Вълната в грънчарството е изключително важна не само за изделието, а и за нас като хора, защото ние създаваме вълната на чувствителност към всички, които могат да я имат."

Тя призова аудиторията и да наблюдава момента, защото тези моменти са това, което ни обогатяват и което ние след това, като го вкараме вътре в нас, можем и да го предадем.