Колкото и да ви се струва невероятно, повечето хора искат да имат сериозна връзка и да се чувстват сигурни. И не, не говорим само за жените.

Според проучване на Match.com, цитирано от MissBloom, всеки един на 5 души ще започне сериозна връзка точно сега, дори и с някого, към когото нямат сексуално влечение. Проучването е установило също, че невероятните 89 процента от хората вярват в брака, който остава за цял живот. "Става въпрос за вроденото желанието на хората да се свързват един с друг", казва Ребека Хендрикс, терапевт на двойки в Ню Йорк. "Ние имаме нужда да се свържем с някого точно толкова, колкото се нуждаем от вода и въздух". Но се оказва, че сериозната връзка и моногамията водят до някои сериозни ползи за здравето ни.

Ето кои са те:

Дългата връзка предпазва сърцето ви

Бракът или дългосрочната връзка намаляват риска от инфаркт при мъжете и жените във всички възрастови групи. Изследователите казват, че само можем да сме благодарни, че сме заложили на моногамията. Комбинация от фактори се грижи за сърцето ни - емоционалната сигурност, по-добри грижи и по-малко стрес.

Той ви помага да останете във форма

Проучванията показват, че е много по-лесно да останете във форма, когато сте във връзка, отколкото ако сте сами. Особено, ако вашият партньор е привърженик на здравословния начин на живот. Изследвания показват, че е по-лесно да приемете здравословните навици от партньора си, отколкото да ги стартирате сами.

Вашият партньор намалява болката ви

Проучване, публикувано в PLOS One показва удивителното свойство - партньорът може да намали вашата болка. Изследователи подлагат участници на лека болка и установяват, че тези, които са погледнали своите партньори, почти не са я усетили, за разлика от необвързаните. Защо? Когато един човек си спомни за своя любим, или пък го погледне, активира чувство на задоволство в определен център на мозъка, което замества болката.

Женените двойки живеят по-дълго

Искате ли да добавите още години към живота си? Когато се ожените или имате дълготрайна връзка, това ще се случи. Експертите обясняват това с факта, че обвързаните имат по-голям социален кръг (т.е. семейство, децата, роднините, общите приятели), който често ни подкрепя в трудни моменти. От друга страна пък, жените живеят по-дълго от мъжете.

Мъжът до вас намалява стреса

Освен ако нямате драматична връзка, партньорът ви може да намали стреса ви. Оказва се, че дългосрочното партньорство променя хормоните, така че тялото да произвежда по-малко от хормона на стреса кортизол. Вярно е, че любимият човек може да ви докара главоболие от време на време, но учените са категорични, че това укрепва мозъка ви срещу други психологически стресови фактори.

Обвързаните по-рядко страдат от депресия

Дългогодишните двойки са по-спокойни и щастливи от необвързаните мъже и жени, и по- рядко страдат от депресия. "Когато имате здрава връзка и когато знаете, че някой ще бъде до вас винаги, е по-малка вероятността да се чувствате тъжки като хората, които са сами", казва Хендрикс и допълва, че с помощта на партньора по-лесно преминаваме през стресовите фактори.

Партньорът ви кара да се чувствате щастливи

Може да изглежда нелогично, но редица изследвания подкрепят факта, че една сериозна връзка просто ви кара да се чувствате по-щастливи. Това се отнася дори за хората, които са обвързани от дълги години и първоначалното влюбване вече е преминало. Това становище идва от проучване на Харвард, където учени са изследвали 75-годишен човек и са установили, че стабилното партньорство става все по-важно за нашето здраве и щастие.