Джексън почина на 25 юни в Лос Анжелис. Втората аутопсия на тялото му показа, че причина за смъртта е употребата на свръхдоза силно обезболяващо. Кметът на Лас Вегас Оскар Гудман вече обяви 29 август за "Ден на Майкъл Джексън". Днес там се очакват поредица от концерти в негова чест.

За да отбележат рождения му ден, хиляди почитатели на звездата се очакват и в Проспект Парк в Бруклин, Ню Йорк. Спектакълът е безплатен и се организира от режисьора Спайк Лий, който засне видеото на Джексън към песента му "They Don’t Care About Us".Още сутринта започва голямо парти и пред "Джексън Стрийт" 2300 в Гари, щата Индиана - родната къща на Майкъл. Домакин на събитието е Дейвид Фосет - втори братовчед на фамилията Джексън. Очаква се в концерта да се включат изпълнители като Sounds of Blackness - носители на "Грами", The Triple Dose Band, Krucial Kreationz и комиците Марлон Мичел и Деймън Уейанс.

Танцът от "Thriller" пък ще бъде масово представен в Санта Круз от фенове на изпълнителя. Подобен спектакъл готвят и феновете му в центъра на Прага, където се очакват и негови почитатели от различни страни. За да покажат своята любов към Краля на попа, днес се събират и неговите фенове в България. Събитието е насрочено за 13 ч. пред НДК в столицата. Идеята на организаторите е да направят най-масовият танц с легендарните стъпки към клипа на песента Beat It!.

След внезапната кончина на Джексън семейството му обяви, че 29 август е датата, на която той ще бъде погребан. След това обаче траурната церемония беше отложена за 3 септември в тесен семеен кръг.