Тя бе инициирана от евродепутата Емил Стоянов с цел да координира всички български усилия за представяне на българското културно-историческо наследство в дигиталната мрежа. На нея присъстваха шефовете на Комисията по култура на Европейския и на българския парламент, както и водещи български експерти от библиотеките, музеите, архивите. Специален гост беше българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя поздрави участниците в конференцията и каза: "В днешния свят, в който връзките са дигитални, ние не трябва да изоставаме. Аз нямам съмнение, че вашето присъствие тук ще ускори дигитализацията на нашето културно-историческо наследство. За нас е приятно, тъй като ние, които представляваме България тук се стараем да отваряме повече прозорци към българската култура."

От своя страна евродепутатът Емил Стоянов заяви: "Разбира се, че сме по-напред отколкото като започвахме. Ако трябва да се споменат цифри - ние имаме за година и половина над 20 000 дигитализирани наши документи, а започнахме от 5-6 хиляди. Друго важно нещо е, че България е в Европейския парламент. Нейните учени, евродепутати и еврокомисар се събраха на едно място, заедно с други европейски специалисти и говорихме с добро чувство за България и за нейния успешен път към дигитализация на културното ни наследство."

Председателката на Комисията по култура в Европейския парламент, г-жа Дорис Пак, заяви, че Европеана е водещ проект за Европейския съюз и за неговата стабилност. "Ние тук не правим само закони за храните, потребителите и здравеопазването. Това, което трябва да покажем е, че ЕС е повече от ежедневие и правенето на политики. Това е съюз на държави, базиран на културна основа, за това и Европеана е толкова важна, за да покажем душата на Европа."

22-мата официални гости на конференцията, които представляват различни български културни институции призоваха Министерството на културата най-после да създаде Национален съвет по дигитализация на българското културно и историческо наследство, който да поеме координираща роля по този въпрос и припомниха, че са призовали за това министър Рашидов още на първата конференция, по тази тема, проведена в Пловдив през април 2010 г.