Микробиолог: Хавлиените кърпи да се перат след 3 ползвания

Хавлиените кърпи са част от ежедневния ни хигиенен ритуал, но според американски микробиолог, ако не ги сменяме често, те могат да предизвикат проблеми.

Обратно в новината

Коментари - Микробиолог: Хавлиените кърпи да се перат след 3 ползвания | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Веднъж в седмицата пера чаршафи и кърпи. Освен домакинство, гледам и дете, пишем домашни (живеем в БГ), нямам време да ставам маниакален роб на чистотата. Имам приятелка, която си глади дори бельото и чорапите. Това безумие за мен.

Ако сте луди по хигиената като мене, то имате само снежнобели кърпи из цялата къща. Обират се по 2-3 пъти на седмица, и се перат веднъж с белина, и после на висока температура с изваряване, над 95'Ц. Резултата е пухкави и винаги свежи кърпи, после се гладят и съхраняват в нагрято помещение, примерно британците си слагат кърпите и спалното бельо в котелното, където винаги е сухо и горещо. Аз ги държа в специална част от гардероба, където винаги държа и редовно подменям дехумидифиер, сух химикал или машина. Не щем и да чуем за балканските навици на мърлюфци, дръШте сиги за себе си....

Chefo77

Има си лекари за такива като Вас. И диагнози. Не Ви ли е идвало на акъла, че като създавате някаква стерилна среда около Вас, вредите на децата си? Ясно е, че всичко е на психическа основа, но вземете да се образовате малко, не е зле ... Децата Ви ще са Ви благодарни.

Ако хигиената ти е толкова добра, колкото и грамотността ти - лоша е работата! Иначе поддръжката на добра хигиена е чудесно нещо, стига да не се стига до крайности, като тебе. И Майкъл Джексън едно време спеше в барокамера, за да не го хване някоя инфекция и да може да живее вечно, ама нещо не му се получи. Та внимавай и при тебе да не стане така! ;-)

Дари

Ооо, много рядко... Аз ползвам кърпата в тоалетната поне пет пъти на ден, а на тази в кухнята се бърша и по-често, особено, когато готвя. Ако се водя по съветите на този микробиолог, трябва да пера поне по два пъти на ден. И тъй като все пак не искам да ме мислят за мърлячка, заявявам, че от днес ще ползвам само еднократни кърпи - да подкрепим производителите и търговците на кухненски рула!

А даваш ли си сметка с колко тона химикали годишно тровиш планетата и колко кубика питейна вода си унищожила заради малоумието си? Все пак на тази планета не живееш сама. Колкото до бактериите, природата е помислила за това като те е надарила с имунна система. Де да беше толкова щедра и откъм интелект...

Трябва да наема някоя стажант микробиоложка да ми пере кърпите.

Или да не се ползват.