Желатинът се оставя да набъбне във водата (60мл.) за 5 мин., след което се слага на водна баня, за да се разтвори напълно, като се внимава да не заври.
Смесват се пудрата захар и нишестето, след което трябва да се пресеят 3-4 пъти в голяма купа и се оформя кладенче.

Изсипваме желатина в кладенчето и разбъркваме с дървена лъжица, добавяме ампулата есенция и глицерина (глицеринът се слага за да може фондана, да е по еластичен и лъскав, също така за да не съхне бързо).

Бъркаме тестото докато не се получи топче тесто, тук ако се наложи се добавя малко допълнителна вода, но не цялата на веднъж, капва се по малко, ако прекалите с водата просто добавете още захар.

Идва ред на размесването, което се прави като всяко друго тесто с малката разлика, че брашното сме заместили с пудра захар.

За да покрием блатовете, трябва да разточим тестото с необходимият диаметър и внимателно да го навием на точилката, за да може да го поставим върху блатовете, които предварително сме намазали с маслен крем.

След което може да развихрите въображението си и да украсите тортата с каквито пожелаете форми, тестото е лесно за оформяне, но трябва да работите бързо, защото изсъхва и става много крехко.

Ако решите да оцветите фондана, това може да бъде направено със сладкарски боички, капвате няколко капки за желаният нюанс и размесвате до пълно разнасяне на цвета.

Съвет: Ако няма да ползвате тестото веднага, до увийте в добре намазано с маргарин, найлоново фолио и го сложете в хладилник, когато решите да ползвате трябва да го изкарате да престои на стайна температура 30 мин. по-рано.

Масленият крем се ползва за закрепване (залепване), на отделните части, ето едно предложение и за него:

140 гр. меко масло
400 гр. пудра захар
3 с. л. сладка сметана
1 пакетче суха ванилия

Прекрасен подарък за любимите ни хора :)

Участвай в кулинарния конкурс ”Вкусотия на месеца”!