Отворете помещенията, така че да минават пространствата плавно едно в друго, за да се създаде впечатление за просторност. Можете да използвате арки или частични стени, за да обособявате пространствата, без да ги разделяте.

Започнете от тавана – окачете пердетата и щорите възможно най-високо, за да използвате пространството във височина. Шкафовете е добре да достигат до тавана. Поставени във вертикала, елементите дърпат погледа нагоре и карат помещенията да изглеждат по-просторни и елегантни. Вертикалните фризове върху стените обособяват илюзия, че трапезарията е по-обемна, отколкото е

Употребявайте вградени елементи – ниши, рафтчета. Те не заемат много пространство, но са функционални за съхранение на част от вещите, особено в по-малки стаи. Ако искате да скриете вещите, поставете вратички или перденца.

Многофункционалното обзавеждане спестява пространство, тъй като една мебел замества нуждата от две, както тази табуретка, която се употребява за тапицирана масичка

Употребявайте огледала и огледални повърхности, които отразяват светлината и карат помещенията да изглеждат по-просторни. Ако искате да включите повече разцветки в стаята, но не искате кич, поставете огледало срещу ярко обагрени акценти, за да удвоите техния ефект.

Обособете всяка стая с отделна палитра и обединете палитрите чрез няколко общи тона или чрез мотивите. Можете да използвате сходни тонове, но да разнообразите повърхностите на стените чрез техните текстури.

Употребявайте повече светли тонове, за сметка на тъмните, тъй като те разширяват оптически стаята. Тъмните оттенъци са за просторните помещения или ако искате да обособите уют за сметка на простора.

Използвайте една и съща подова настилка за всички помещения, тъй като това обособява усещане за всеобхватност. Погледът не ‘прескача’ от стая в стая, а плавно се движи. Ако еднаквата настилка ви изглежда твърде скучна, можете да обособите геометрични мотиви чрез боя или да нанесете оцветител в няколко тона.

Използвайте силата на слънчевата светлина и не я блокирайте с пердета и щори през целия ден. Ако тя се комбинира със светли тонове и разцветки, малките стаи изглеждат оптически по-големи.

Разпрострете вътрешните пространства в екстериорите. Ако живеете в къща, използвайте екстериора на двора или градината, на верандата и откритите тераси. Ако живеете в голяма сграда, използвайте пространствата на терасите. Добре е да обособите помещенията така, че да можете да ги използвате както като открити, така и като закрити пространства – примерно чрез подвижно остъкление.

Не се страхувайте да използвате по-обемни мебели, но се постарайте те да са с изчистена визия и да са с няколко функционалности. И не прекалявайте с броя им.

Поддържайте ред в помещенията, защото хаосът в малките помещения създава усещане за натрупване на вещи без всякаква умисъл. Подреждайте редовно предметите и мебелировката, а вещите, които можете, съхранявайте в шкафове.

Не прекалявайте с шарките върху стените, пода и тапицерията. Можете да включите елементи с мотиви, но нека те не са твърде много, а мотивите да не са твърде големи и твърде крещящи като разцветка. Ако искате стените Ви да са с тапети на геометрични шарки, изберете една от тях и обособете акцентна стена. Не забравяйте тавана. Боядисайте го в същите тонове като стените, за да обособите обем в стаята.

Не закупувайте мебел самоцелно, а внимателно преценете с какво пространство разполагате в помещението и как можете да комбинирате визия и функция.

Избягвайте твърде накичените и взискателни пердета и щори, с твърде ярки и натрапчиви шарки, както и твърде наситени нюанси. Добре е да изберете полупрозрачни тъкани, които няма да спират изцяло светлината от слънцето, но ще осигурят уединение в стаята.