Десетки работещи в нидерландската секс индустрия протестираха вчера пред парламента срещу решението на правителството да облекчи наложените заради коронавируса ограничения за някои професии, но не и за тяхната работа, която е легална в Нидерландия, предаде Ройтерс.

Протестиращите носеха червени чадъри и плакати с надписи като "Свирките са истинска работа" и лозунги срещу дискриминацията на работещите в сексиндустрията.

"Протестирам, защото работещите в сексиндустрията са подложени на дискриминация. Можете да отидете на фризьор, или на масажист, но не можете да отидете при служителка в сексиндустрията", заяви работещата в бранша Ивет Лурс, кандидатирала се в парламентарните избори през март.

Снимка: БТА/АП

Миналата седмица здравният министър Хуго де Йонге обяви, че работещите в професии, свързани с физически контакт, могат да се върнат към работа от сряда. Той обаче изключи специално сексиндустрията, заявявайки, че поради естеството на работата тя не може да бъде извършвана безопасно. Протестиращите в Хага оспориха това мнение.

Броят на случаите на заразяване в Нидерландия се покачва през последните седмици, като вчера беше отбелязано седмично повишение от 7 на сто, отбелязва Ройтерс.