Синът ми, който е на 6 години, всеки ден ме предизвиква с думите: "Мамо, разкажи ми някоя притча или легенда!" Само че и моите легенди взеха напоследък да се изчерпват, затова започнах да търся нови и нови, с които да задоволя детското му живо любопитство. Така попаднах на легендата за щъркела, която вероятно много от вас са чували или чели:

Някога щъркелът бил човек. Много набожен човек бил и голям поклонник, всяка година ходел на Божи гроб да се поклони. Господ обаче решил да го изпита и да провери дали е наистина толкова голяма вярата му. Явил се пред него и му заръчал да изкачи една висока планина с голям сандък, завързан на гърба му, но му забранил да отваря капака и да поглежда какво има в сандъка. Тръгнал да се изкачва човекът, а по едно време спрял да си почине, любопитството му надделяло и отворил сандъка. Отвътре наизлезли змии, гущери, жаби и се разпръснали по широкия свят. Разгневил се Господ, превърнал човека на щъркел и му казал, че ще стане пак човек едва когато събере обратно в сандъка всичките избягали твари.

Оттогава щъркелът цяло лято ходи по реките и блатата, за да лови жаби, змии и гущери, а наесен все така заминава на юг, да се поклони на Божия гроб и да измоли прошка за греха си.

Друго вярване пък гласи, че белият щъркел носи мъдростта на всички животни. Той е предвестник на пролетта у нас и символ на красивата българска природа. Но той, както и стотици други животни в България, е застрашен от изчезване. Нашата страна има прекрасно географско положение, а нейните природни богатства я превръщат в дом за много животински и растителни видове, които формират една балансирана екосистема. Стотици от тези животни са застрашени от изчезване заради негативното влияние на човешката дейност. И може би е крайно време да направим нещо добро в тази насока.

Снимка: Зелени Балкани

А сега нека предизвикаме и знанията си!

Колко гнезда на бели щъркели има в България?

В кои крайморски езера се размножава гривестата рибарка?

Ако знаете отговорите на тези въпроси или пък искате да ги научите, както и да помогнете за опазването на застрашените животни в България, влезте в приказния свят на "Зооландия" и Kaufland. Разбира се, очакват ви и страхотни награди.

От 21 септември стартира кампанията "Зооландия" на Kaufland България, която предоставя уникалната възможност на децата и техните семействата да се забавляват заедно и да учат за света на животните в нашата страна.

Тя представя пакет от две настолни игри "Зооландия", подходящи за деца от различни възрасти, както и уеб страница с допълнителни игри, любопитни факти за всички 60 животни, тяхното местообитание, хранителни навици, начин на живот, както и кои животни са застрашени от изчезване и какви са основните заплахи за тях.

Снимка: Зелени Балкани

Ако искаш пък да видиш 4 хореографии на различни животни, придружени от забавни обучителни видеа, влез в сайта на Kaufland и можеш да танцуваш заедно с тях.

В периода от 21 септември до 8 октомври посетителите на платформата ще имат възможност да научат любопитни факти за осем застрашени от изчезване животни в България, а след това да проверят знанията си, като участват в игра с тематични въпроси, свързани с предоставената информация. За всеки участник, попълнил въпросите, Kaufland България дарява 1 лв. за каузите на сдружение "Зелени Балкани" в полза на редките видове животни в България. Всяка седмица на томболен принцип търговската верига ще избира по двама участници, отговорили правилно на въпросите, които ще получат награда - комплект туристическа раница и образователни материали и игри, посветени на животните. В края на кампанията един от всички участници ще спечели голямата награда - семейна палатка и едногодишен абонамент за образователната платформа "Уча се".

Участвайки в инициативата, децата и семействата им имат възможност да учат, да се забавляват и направят нещо много добро, а именно - да помогнат за опазването на застрашените видове.

Фен ли си за "Зооландия"? Отговори на въпросите и можеш да спечелиш! За всеки 25 лева покупки в Kaufland получаваш пакетче с 2 пъзел части и стикер. А с безплатното приложение животните направо оживяват и те предизвикват и в невероятно танцово предизвикателство в TikTok.

Ти си на ред!

Рекламна публикация