Чували сте многократно твърдението, че жените избират мъже, които приличат на бащите им. Но сега ще се обърнем към обясненията на психолозите защо това е така и до каква степен.

В своята книга "Между бащите и дъщерите: Заздравяване и преизграждане на отношенията" Линда Нилсен говори за важността на присъствието на бащината фигура в живота на децата. Тя се опитва да обясни как родителите повлияват на избора на дъщерите си, когато се отнася до тяхната кариера, личен живот и постижения.

Тя акцентира на това как присъствието или отсъствието на бащата може да бъде предпоставка за изборите, които дъщерята ще направи в бъдеще за романтичните си връзки.

Бащите, които присъстват в живота на дъщерите си, ги правят по-уверени

Силната връзка на бащата и дъщерята прави момичето по-спокойно и уверено в себе си, когато става дума за споделяне на чувствата с бъдещия ѝ партньор и изразяване на мнение без да се страхува как то ще бъде прието.

Любовта на бащата може да предотврати лошия избор на момичето

Ако момичето е получавало обичта на баща си от ранна детска възраст, то, когато порасне ще търси точно човек, който ѝ носи спокойствие. И няма да търси това в много партньори, а само в един, което до голяма степен би предотвратило безразборните сексуални и емоционални връзки с различни мъже.

Отсъствието на бащата е предпоставка за по-нестабилни дъщери

Повечето момичета, които са израснали без баща или нямат силна връзка с баща си, после търсят партньор, с който често се карат и изпадат в крайности и често попадат във връзки, в които се възприемат като по-низши и безлични.

Момичетата, които нямат добра връзка с бащите си, често са недоволни

И това се превръща в нещо обичайно за тях. Нилсен сравнява разликата между дъщерята, която има силна връзка с баща си с дъщерята, която няма такава със ситуацията, при която човек пазарува на пълен и на празен стомах. В първия случай избираш продуктите с нужното внимание, търпение и правиш по-здравословен избор. При втория случай избираш набързо, припряно, нервно, взимаш повече неща, отколкото ти трябват и почти винаги не си доволен от направения избор.