Екипът на проф. Дженифър Пешка от университета "Хендрикс" в Арканзас констатирал, че на силния пол му е нужна само една нощ недоспиване, за да си помисли, че има по-голям шанс за сексуален контакт с жените.

При дамите не бил наблюдаван същия феномен на неправилна оценка при липса на достатъчен сън.

Изследователският екип тествал 60 студенти от мъжки и женски пол при добър сън и при недоспиване от една нощ. Участниците в експеримента трябвало да отговорят на въпроси относно техните сексуални желания, интереси и нагласи.

Един от въпросите гласял : Ако една жена е отишла сама на бар, колко вероятно е тя да търси сексуален партньор за същата вечер?" Положителните отговори на този въпрос се увеличавали в зависимост от това дали мъжете, участващи в експеримента, били недоспали.

При нормален сън 13, 5 на сто от тях дали утвърдителен отговор - при недоспиване - 17,5 процента. Според проф. Дженифър Пешка липсата на сън води до същите психологически ефекти, каквито се наблюдават при прием на алкохол. Те засягат челния дял на мозъка. В такива ситуации мъжете не могат да дадат правилна преценка на поведението си. Досущ като при алкохолно опиянение, те си представят, че са по-желани сексуално партньори.

Защо жените не променят сексуалната си преценка за привлекателност при преумора?
Според изследователския екип това се дължи на факта, че дамите търсят различни неща при срещите с противоположния пол. Мъжете се интересуват главно от секса, а при жените играят роля и други фактори.