Изданието излиза на книжния пазар у нас от 4 юли, съобщиха издателите от "Сиела". Според него постоянно комбинирайки гените си, хората засилват съпротивата си срещу бактерии и вируси, които причиняват епидемии. Става дума за така наречената от биолозите теория на Червената царица.

Като използва Червената царица по Луис Карол - неговата шахматна фигура, която тича, колкото е възможно по-бързо, за да остане на едно и също място - като метафора за еволюцията, Мат Ридли показва, че сексът е резултат от еволюционната борба.

Това е само една от поднесените хипотези от Мат Ридли. Рой разглежда също причината защо мъжете са полигамни, както и човешката хомосексуалност.

Мат Ридли е зоолог по образование, защитил е докторат в Оксфорд, направил е завидна журналистическа кариера в сп. "Икономист" и в. "Дейли Телеграф". Автор е още на книгите "Произход на добродетелта", "Превъзпитание на човешката природа", "Разумният оптимист". През 2010 г. на български език е публикувана най-популярната му книга "Геномът - Автобиография на един биологичен вид в 23 глави" за човешката наследственост и какво е записано в нашите гени. Мат Ридли пресъздава историята на нашия биологичен вид и на неговите предшественици от зората на живота до последните открития на медицината.