Долепянето на устни е много повече от размяна на ласки. Този акт дава възможност на дамите да преценят потенциалния партньор на подсъзнателно ниво чрез сетива като вкус и обоняние.

Сигналите, доловени в интимността на целувката, представляват биологични подсказки за съвместимост, генетична годност или общо здравословно състояние, обясняват учените.

Целувката има и по-нататъшна роля - да задържи заедно вече установените двойки и да подсили привързаността им. Честотата на размяната на този вид ласка се свързва с качеството на дадена връзка.

"Изборът на партньор и ухажването при хората са комплексни процеси, включващи поредица от периоди на оценка, в които партньорите си задават въпроса дали трябва да задълбочат връзката. Първоначалното привличане е базирано върху лицеви, телесни и социални подсказки. На по-напредналите етапи на ухажването оценката става по-интимна и на сцената излиза целувката", казва професор Робин Дънбар от изследователския екип.

Авторите на проучването са установили, че за жените размяната целувки във връзката е по-важна, отколкото за мъжете, допълват от БТА.