По миризмата жените установяват дали гените на потенциалния партньор са подходящи. Определени човешки гени влияят върху привлекателността на човека за потенциалния партньор, твърди проф. Даниъл Дейвис от университета на Манчестър.

Неговите изводи се основават на експеримент, с който швейцарският учен Клаус Ведекинд изследва ДНК на група студенти.

Ведекинд кара момчетата да носят една и съща тениска две нощи, като избягват всичко, което може да промени миризмата им. След това поставя тениските в кутии и кара студентки да ги помиришат и да определят кои са с най-силна, най-приятна и най-секси миризма.

След три месеца експериментът е повторен със същите участници, като отговорите са еднакви.

Резултатите показват, че жените харесват повече миризмата на мъже с различни гени за съвместимост. Така те подсъзнателно избират партньор, който е по-подходящ за баща на децата им.

Хората имат около 25 000 еднакви гени. Някои гени обаче варират. Те определят цвета на косата, очите. Най-много обаче варират гените за съвместимост. Това са гени на имунната система, които контролират и как реагираме на болести. Нови изследвания показват, че те са още по-важни. Има данни, че те влияят върху функцията на мозъка, върху привлекателността, дори върху шансовете човек да се възпроизведе.

Известно е, че мишките избират партньорите си по миризмата. За хората обаче това още не е напълно доказано.