Изследването било проведено в университета Бъркли в щата Калифорния и обхванало 60 двойки на възраст между 18 и 56 години.

Участниците в експеримента водели дневник по колко часа са спали всяка вечер, като едновременно трябвало да дадат оценка на половинката си. Двойките преминали и през тестове, при които трябвало да работят в екип. От проучването станало видно, че партньорите, които се радвали на здрав сън през нощта, по-добре се сработвали при решаването на общите задачи и се насърчавали един друг. В дневниците си те отбелязвали, че оценяват половинките си по достойнство и са им благодарни за свършената работа. Ръководителката на екипа Еийми Гордън коментира: "Нашите експерименти установиха, че лошият сън ни прави по-себични. Безсънието ни кара да даваме приоритет на собствените си потребности пред тези на другия."

Но за добрия брак са нужни двама добре наспали се партньори, уточняват калифорнийските учени. "Вие може да сте спали като младенец, но ако половинката ви е страдала от безсъние цяла нощ, скандалът ви е почти гарантиран на другата сутрин", предупреждава Ейми Гордън.

Експертите изтъкват, че пълнолетните хора се нуждаят минимум от 5 часа сън без прекъсване, за да могат да бъдат бодри на другата сутрин и да се концентрират върху задачите си. Но тези неща са доста индивидуални - някои се нуждаят от 8 часа сън, други - само от три, за да бъдат работоспособни, припомнят от БТА.