Пред всяка бременна жена стои дилемата как да роди - ествествено или чрез оперативна намеса. И докато в чужбина родилките нямат право на избор и раждат естествено, освен ако секциото не е крайно наложително по медицински причини, то у нас бъдещите майки могат и сами да вземат това решение.

Не знам защо, но още след като навърших 20 години и започнах да осъзнавам, че идва времето, в което трябва да мисля за деца, ме беше страх от раждането. И то ужасно много! Искаше ми се да заспя, да извадят бебето и всичко да е свършило, когато се събудя отново. Колко наивна съм била! 

Раждането не е краят на всичко, а началото. Излизането на бебето е лесната част и е като детска игра в сравнение с недоспиването, кърменето и постоянните грижи за бебето. Но е и началото на безкрайна любов, която ще изпитвате към малкото човече.

По време на първата ми бременност мислех, че няма вариант да родя нормално, тъй като имам перитонит и множество сраствания. Дори не подозирате каква беше изненадата ми, когато следящият ме гинеколог ми заяви категорично, че той решава как да родя и не вижда никакви показания за секцио (честно казано, безкрайно благодарна съм му за това). Но тук става дума за частен случай.

Снимка: Shutterstock

Има жени, които нямат право на избор и трябва да родят оперативно по медицински причини. Има и такива, които имат възможност сами да изберат как да родят.

Снимка: Shutterstock

За всички тях е следващото видео, от което можете да разберете какви са предимствата и недостатъците на двата метода, както и ефекта им върху майката и бебето.

Надявам се, това видео да е внесло поне малко повече яснота за двата вида раждане и вече знаете за какво да се настроите и какво да очаквате от раждането. Всъщност, как ще родите е важно, но не толкова, колкото резултата - на финала да има здраво бебе и здрава майка. Другото се преживява и забравя!