9. Инкрустирани с диаманти Найкове, цена $50 000


Логото на поръчкови маратонки на Найк е обсипано с 11 карата шоколадово оцветени диаманти. Те са закупени от Антоан А. Патън (Big Boi) от Outkast.

8. Пантофките на индийския принц, $160 000


Необикновените пантофки, инкрустирани с рубини и диаманти, са носени  от индийски принц Низам Сикандар Джах от Хиндебарад през 18-ти в. През януари 2006, обсипаните с бижута пантофки са откраднати от музея за обувки Bata в Торонто, Канада. Няколко дни по-късно са открити отново, благодарение на анонимен сигнал. Експерти изследвали обувките и установили, че не им е нанесена вреда „макар и да има данни, че са били носени.”

7. „Diamond Dream” на Стюарт Вайцман, $500 000


Дизайнерът на обувки Стюарт Уейзман и бижутерът Квят си партнират, за да създадат високите обувки, украсени с 1 420 перфектно шлифовани неоцветени диаманти (с общо тегло над 30 карата) в обков от платина. Аника Нони Роуз от Dreamgirls получава своя шанс да блести в тях на Оскарите през 2007.

6. Рубинените пантофки от „Вълшебникът от Оз”, $666 000


Копринените дамски обувки от Innes Shoe Co. са направени по поръчка за реквизита на „Вълшебникът от Оз”. Панделките са украсени с три големи червени бижута, а обувките са обсипани с мъниста и кристали в сребърен обков. Последният чифт е предложен за продажба през 2000 на аукцион в Кристис за $666 000.

5. Лачените обувки на Стюарт Вайцман „Retro Rose”, $1 000 000

   
За направата на розите, закрепени върху обувките с цвят на старо злато, са използвани повече от 1800 диаманти на Квят с общо тегло 100 карата. Всяка година кралят на обувките Стюарт Вайцман избира на нова изгряваща звезда, „Холивудска пепеляшка”, да носи неговите обувки на Оскарите. През 2008, той решава сценаристката Диабло Коди да представи „Retro Rose” на червения килим, но тя е притеснена от реакцията на критиката и избира обувки на неизвестна марка вместо тях.

4. Обувките на Стюарт Вайцман ”Platinum Guild”, $1 090 000

   
464 диаманта на Квят с кръгла и крушовидна форма в обков от чиста платина са пришити на каишките на тези обувки. Актрисата Лора Харинг е първата Пепеляшкка на Стюарт Вайцман. Тя е избрана от дизайнера да носи инкрустираните с диаманти сандали на Наградите на Академията през 2002. „Придружени” от трима бодигарди, обувките бледнеят в сравнение с огърлицата от 27 млн. долара, която тя също носи на награждаването.

3. „Рубинените пантофки” на Стюарт Вайцман, $1 600 000


Бижутерът Оскар Хейман поставя 642 кръгли и овални рубини, общо 120 карата, в обков от чиста платина върху червени сатенени обувки с 12 см ток. През 2003 Стюарт Вайцман създава "Рубинените пантофки" в очакване на следващата изгряваща старлетка, която да ги носи на Оскарите. За вдъхновение му служат оригиналните рубинени пантофки, носени от Джуди Гарланд в ролята на Дороти. В крайна сметка Вайцман решава да не покаже обувките, в знак на почит към тези, които се бият в Ирак.

2. Обувките с танзанит на Стюарт Вайцман, $2 000 000

Кралят на обувките работи в партньорство с бижутера Ле Виан за изключително прецизния подбор и шлифовка на танзанит и 28 карата диаманти. „Премиерата” на тези обувки е през юни 2008 в Лас Вегас.

2. "Пантофките на Пепеляшка" на Стюарт Вайцман, $2 000 000


Обувките с 12 см ток са украсени с 595 карата диаманти на Квят в платинен обков. Само диамантът с цвят амарето, с който е украсена едната обувка, струва $1 000 000. „Пантофките на Пепеляшка” са носени от певицата Алисън Краус (номинирана за най-добра песен за филма „Студената планина” на Оскарите през 2004.
   
1. Обувките с бижута на Рита Хейуърт от Стюарт Вайцман, $3 000 000

За създаването на сатенените обувки Стюарт Вайцман използва чифт обеци, притежание на филмовата легенда Рита Хейуърт. Обеците са отрупани със сапфири, рубини и диаманти. По време на Оскарите през 2006, певицата Катлийн Йорк носи едно от най-големите творения на Стюарт Уейзман. В момента обувките са притежание на дъщерята на покойната филмова легенда от 40-те, принцеса Ясмин Ага Хан.

Вижте най-скъпите обувки в света и дамите, които са имали честта да ги носят >>