Американска модна дизайнерка разчита на новите технологии и на добавената реалност за представянето на корекциите си.

Тя бе от малцината, дръзнала да организира присъствено дефиле с манекенки в кратката Седмица на модата в Ню Йорк. За втори последователен сезон, колекциите прет-а-порте в Голямата ябълка се представят онлайн заради пандемията и големите имена на "Fashion week" блестят със своето отсъствие.

С изключение на Джейсън Ву, който организира в първия ден на модната проява ревю за едва 25 зрители. И на Ребека Минкоф, която покани стотина гости на представянето на своите творения в Сохо. Всичко това съпроводено с предпазни маски и спазване на физическа дистанция.

И ако феновете на модата можаха да проследят на живо дефилето и в TikTok или Инстаграм, други от тях ще се насладят на прролетните ѝ модели от сряда с кадри от 360 градуса в Яху. В представянето моделиерката е използвала технологии за обогатена реалност.

Със своите смартфони феновете ще могат да получат визуално увеличение на платовете, да видят от всички страни една дреха, анализирайки детайлите ѝ, предава БТА. Все неща, които са невъзмони, дори ако сме поканени на първи ред на дефилето. Това позволява на потребителите да се доближат невероятно много до моделите, без дори да трябва да посетят бутика ѝ.

Мнозина обаче считат, че дефилетата с физическо присъствие са незаменими. Нищо не може да се сравни с атмосферата на живото ревю с движението на моделите, присъствието и реакциите на публиката, мезиката в залата и т.н. От модния бранш се оплакват, че с виртуалните дефилета се губи енергията, магията и социалния контекст на модата.