Покрай всички задачи и крайни срокове отдаваш цялата си енергия на работата, но забравяш как да се облечеш, за да създадеш добро впечатление. Не пренебрегвай факта, че най-важното, което презентираш си самата ти.

Дали ти харесва или не, дрехите, които носиш всеки ден в офиса - от първото интервю за работа, до ключова среща с клиент - изпращат ясно послание що за личност си и колко сериозно взимаш работата си.

Професионалното облекло преди и сега

Много хора имат отрицателни асоциации за професионалното облекло, защото го свързват със саката с огромни подплънки от 80-те години, които те карат да изглеждаш като напомпан спортист, а не като елегантен професионалист. Като всяка жена, която се гордее, че е такава, да се облича като мъж е пагубно за каузата наречена "стилна визия".

Преди да изгориш куфарчето си, заедно със сутиена, помисли как някои от най-влиятелните и вдъхновяващи жени на нашето време използват облеклото като своя запазена марка. Те знаят, че трябва да използват професионалното облекло като средство за издигане в кариерата и постигане на поставените цели. Вземи за пример строгите костюми в червено, синьо и бяло на Хилари Клинтън. Или веселите рокли в американски стил на Мишел Обама. Виж сценичните дрехи на Бийонсе, привличащи всички погледи и оставящи публиката без дъх, или комфортните и консервативни костюми на кралица Елизабет II. Всяка една от тези жени използва модата, за да създаде образ, който ясно показва коя е и за какво се бори.

Искаш твоят образ да казва "аз съм шефът"? Виж списъка от дрехи, които ще превърнат желанието ти в реалност... а също и тези, които да избягваш.

Модерният блейзър

Какво казва: "Аз съм капитанът на кораба."

Защо: Неслучайно униформата на всички войници по света включва сако с квадратна форма при раменете. Точно тази форма извиква подсъзнателни асоциации за сила и авторитет. За да избяга от стереотипа на миналото обаче, блейзерът на модерната професионалистка е със стеснен и издължен силует. Вместо такъв с обемиста форма, спри се на някой, който следва фигурата ти и се спуска свободно по тялото. Избягвай копчетата, за сметка на по-минималистични варианти. Носи блейзера върху рокля или с панталон и риза.

Избягвай: Жилетките. Може да са удобни и сладки, но заоблената форма при раменете и многото копченца ги правят подходящи за секретарки, а не за жени на високо положение.

Бялата блуза

Какво казва: "Имам ясен поглед над нещата."

Защо: От психологическа гледна точка, бялото действа успокояващо и се асоциира с естественост, организираности и ефикасност. Това е цветът, който свързваме с равенството и честността. Бялото символизира новото начало, за това е предпочитан цвят за първи работен ден на ново място.

Интересен факт: В миналото белите блузи са били привилегия само за шефовете, докато обикновените работници са носели сини.

Избягвай: Прекалено прозрачните варианти, под които колегите могат да видят сутиена ти. Както и дълбокото и стегнато деколте, което може да се разкопчае по средата на важна среща.

Рокля по тялото

Какво казва: "Аз съм професионалист, на който може да се разчита."

Любима на много известни жени, включително Карла Бруни и Кейт Мидълтън, тясната рокля с дължина до коляното е задължителен елемент в гардероба на силната жена.

Защо: Изчистеният силует говори, че умееш да мислиш стратегически. Скромната дължина казва, че не си и никога няма да бъдеш обикновен работник, а вталеният силует - че си жена и не се опитваш да го скриеш. Избери едноцветен вариант, който издължава и разкрива достойнствата на фигурата ти. Добави интересно колие или гривна, за да изпъкнеш още повече.

Избягвай: Рокля с дължина над коляното (повече от 5 см. е прекалено късо). Колкото и да са поддържани и стройни краката ти, искаш хората да се съсредоточат върху работата ти в офиса, а не тази във фитнеса. Никога не давай поводи на колегите да се съмняват в компетентността ти. Ти си кариеристка, не секс символ.

Всичко в червено

Какво казва: "Аз съм силна и самоуверена."

Спомни си репликата на дизайнера Бил Блас: "Когато се съмнявате, изберете червеното". Абсолютно вярно! Червеното е цветът, който най-често се свързва със силата и самочувствието. Във Франция, по времето на крал Луи XIV, само приближените до Негово Височество са имали право да носят обувки с червени подметки. Днес, червените подметки също се смятат за символ на престиж, а и направиха дизайнера на обувки Кристиян Лубутен много богат мъж.

Защо: Изследванията сочат, че различните цветове имат ефект върху настроението и начина, по който останалите реагират спрямо нас. Енергичното червено излъчва страст и желание за действие. Топъл, силен и мотивиращ нюанс, червеното показва пионерски дух, амбицираност и целенасоченост. Освен това дава самоувереност на тези, които са срамежливи или не притежават достатъчно власт.

Избягвай: Да носиш прекалено много жълто. Макар да е най-щастливият от цветовете, жълтото се свързва с нестабилност и може да те накара да изглеждаш слаба или нерешителна. По подобен начин, сивото те прави пасивна и вяла в чуждите очи. Ако се спреш на сивото, неутрализирай ефекта му с ярки аксесоари.

Голяма чанта

Какво казва: "Аз съм организирана."

Голямата чанта в тъмен цвят е чудесна алтернатива на куфарчето и показва, че си организирана и подготвена за всякакви обстоятелства. Няма нужда да харчиш състояние за дизайнерска чанта (освен ако много ти се иска, разбира се), но избягвай големи надписи с името на марката и златните детайли. Подобна натруфеност отблъсква околните и засенчва самата теб.

Избягвай: Грамадна по размер или износена чанта - и двете говорят за липса на организираност и дисциплина. Ако ти отнема 10 минути да си намериш ключа, наистина ли притежаваш качества да бъдеш лидер?

Затворени обувки

Какво казват: "Държа нещата под контрол."

От жените, генерали на армия, до бъдещите адвокати - всички те носят чифт добре поддържани затворени обувки. Тези обувки се асоциират с хора, които се гордеят със себе си и се грижат за принадлежностите си. По същата логика, те ще се грижат и за фирмата, в която работят.

Избягвай: Отворени обувки или такива с грамадански платформи, като за стриптизьорка. Както и всички, които са износени. Запомни, носенето на стар чифт накрая ще ти струва повече, отколкото да си купиш нов.

Бонус съвет: Що се отнася до бижутата, избягвай всичко, което издава повече звук по време на среща, отколкото самата ти. Дрънчащите, дълги обеци са забавни за излизане в събота вечер, но знаеш ли, че през 20-ти век са ги свързвали жени със "съмнителен характер". Днес най-добрият избор са изчистените обеци с по-малък размер.

Източник: Cosmopolitan