Защо обичате да пътувате със семейството си?

Защото по време на нашите пътешествия мога изцяло да се посветя на семейството си и да се отдам изцяло на него.

На каква възраст беше Ванеса, когато за пръв път я изведохте извън България?
Докато бях бременна, летях още първия месец, а след като родих, я изведох за пръв път на 7 месеца и половина. С бебе като нея не е трудно да се пътува, защото тя много обича да прави това от съвсем мъничка. Просто, когато пътуваш с малко дете, трябва да си много организиран и да не забравяш нищо, което е необходимо, както и да предвидиш непредвидени ситуации.

Защо смятате, че е добре за детето да пътува по света с родителите си?
Така децата научават много за различните култури, хора и ситуации, учат се на отговорност - например на летището, те виждат отговорностите, свързани с багажа, полета... Така е лесно и да практикуват езиците, които изучават, стават много отворени към света, не се плашат от пътувания и от промяна.

Ходи ли Ванеса на шопинг в чужбина?
Не, като цяло не е ходила на шопинг, но имаме любими магазинчета на летищата – предимно за играчки и книжки.

Кои страни е посетила Ванеса?

Русия, Италия, Гърция, Испания, Австрия, Швейцария...

Как възприема малката новостите?
Красивите неща впечатляват всеки човек, дори най-малките деца, просто по различен начин. Децата обожават да видят нещо ново и различно, много са отворени. Ванеса беше безкрайно впечатлена от Сикстинската капела, където я заведох преди 2 години. Обичаме да посещаваме и зоологически градини.

По различен начин ли организирате пътешествията, когато малката е с вас?
Съобразявам се, разбира се, при избора на хотела, в който ще спим - да е по-пригоден към нея, да не трябва да се пази много тишина, гледам, ако е в голям град, хотелът да е близо до някой парк, за да можем да се разхождаме и да се приберем лесно.

Започнаха ли пътешествията и в живота на Борис?

Да, пътувал е, въпреки, че с  две деца е по-трудно да пътуваш, разликата се усеща доста по-силно. Засега Борис беше с нас в Гърция и Италия. Предстои ни семейно пътуване до Пунта Канаи това е голямо предизвикателство, защото е различно от всяко преживяване до момента - по-далече е, има часова разлика.

На какво искате да научите децата си?

Искам да ги науча да вземат свободно решения, да не се страхуват да правят крачки напред, да могат да мечтаят и да реализират мечтите си.

Вижте снимки от пътешествията на Аля с малките палавници >>