По данни на „Алианс за защита срещу домашното насилие” 29% от жените над 15 годишна възраст в България са малтретирани от партньорите си, като този процент в Европа скача на 33%. Със сигурност обаче цифрите биха били още по-шокиращи, ако всяка една от жертвите на домашно насилие, се осмели да сподели за проблема си.

Много малко хора обаче са запознати с различните форми на насилие. В обществото масово се приема, че домашното насилие е само физическо. За да даде ясна представа за насилието като цяло, основният партньор на кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие” предоставя информация за видовете прояви на домашно насилие. Общото между всички тях е принудителното ограничаване на личния живот, свободата или правата на жертвата.

Най-често срещаните форми на насилие над жени са няколко:


Изолация – контрол върху действията на жената - с кого се среща, с кого говори, какво чете и къде ходи. Насилникът ограничава ангажиментите, пощата, телефонните й разговори и др. Поведението, целящо изолация, държи жертвата зависима от партньора.

Финансов контрол – възпрепятстване на жената да работи. По този начин тя става финансово зависима от насилника, който й дава малка сума пари, изземва средствата й или управлява  семейните спестявания. Прилагането на финансов контрол я прави зависима и уязвима.

Принуда – заплахи, чрез които насилникът подчинява жертвата. Могат да бъдат: заплаха, че той ще напусне жената; заплаха, че той ще се самоубие и др. Заплахата се използва, за да събуди страх у жената, че ако не се подчинява, ще се случи нещо много лошо с нея или близък.

Емоционално насилие – вменяване на чувство за вина и цялостна неудовлетвореност от себе си у жертвата. Това поведение включва ругаене, унижаване, дисквалифициране на жената пред приятели и семейство, обвиняване на жертвата за неща, които самият насилник е извършил и др. Емоционалното насилие лишава жената от самоувереност, прави я зависима и слаба, несправяща се и глупава.

Физическа злоупотреба – този тип поведение кара жертвата да прави това, което насилникът иска, чрез физическа разправа – бутане, удряне и др.

Данните са предоставени от „Алианс за защита от домашното насилие” – основен партньор в кампанията на AVON за борба с насилието над жените – „Говори открито срещу домашното насилие“. На сайта на организацията - www.alliancedv.org можете да откриете контакти на всички центрове, включени в нея и работещи за защита и превенция.

Включи се в кампанията като закупиш благотворителен продукт от синята серия на AVON и качиш своя снимка с него на специална Facebook апликация на страницата на AVON България - facebook.com/avonbulgaria. Качените снимки се нареждат сред галерия, в която всяко четвърто изображения е на жертва на домашно насилие. Колкото повече се увеличават снимките на хора с благотворителен продукт, толкова по-бързо ще изчезват снимките на жертви на терор. Всички набрани средства от кампанията тази година ще бъдат дарени на кризисен център в Димитровград за жени и деца, пострадали от домашно насилие.