Предварителните продажби за първото киносъбитие за 2015 г. – премиерата на "Петдесет нюанса сиво", започнаха да разбиват рекордите в световен мащаб, като в някои кина във Великобритания задминават предварителните продажби на билети за филми като „Аватар“, „Мама Миа“ и „Отмъстителите“.

Продажбите започнаха в близо 40 територии по цял свят още в средата на януари и до момента са достигнали впечатляващите близо 3 милиона билета в световен мащаб.

В България, по-малко от две седмици преди премиерата, резервираните и продадени билети надминаха 25 000 в 26 града. Огромният брой нетърпеливи фенове принуждава кината да отварят допълнителни прожекции.

Междувременно, стана ясна и възрастовата категория на филма в България – D, което означава, че "Петдесет нюанса сиво" е забранен за лица под 16 г. Същата категория през 2014 г. са получили над 20 кинофилма, включително боксофис хитове като „Вълкът от Уолстрийт“ и „300: Възходът на една империя“. Това подсказва, че любовната история между Крисчън Грей и Анастейжа Стийл ще заложи повече на романса, отколкото на графичната визуализация на популярния роман.

Дни преди световната премиера на филма бял свят ще види и саундтракът. Хитовата компилация ще бъде на пазара на 10 февруари и включва парчета на The Rolling Stones, Beyonce, Sia, Ellie Goulding, The Weeknd, Jessie Wear, Annie Lennox, Skylar Grey и др.  Самите изпълнители са гледали предварително части от екранизацията на култовата книга, за да се вдъхновят допълнително от историята.

"Петдесет нюанса сиво" идва в кината на 13 февруари.