На този ден преди 120 години в Париж се състоя първата кинопрожекция и заради достъпността си новото изкуство постави началото на "безкайна любовна история" с публиката.

Историческата прожекция събира на 28 декември 1895 г. в парижкото Гран кафе 30 зрители, платили за билет по един франк. На премиерата братя Луи и Огюст Люмиер демонстрират своя кинематограф, който показва "движещи се фотографии" и филма "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време". Той продължава само 45 секунди, но публиката е готова да го гледа многократно.

Поканените журналисти пренебрегват събитието заради по-важни новини. Мълвата за чудото обаче обикаля Париж и още следващия месец пред Гран кафе вече има опашка от желаещи да гледат "движещите се фотографии".

Истински хит става "Пристигането на влака на гара Ла Сиота". Той е с продължителност само 50 секунди, но успява за това време да предизвика "страх, ужас, дори паника" сред публиката, защото влакът се приближава към нея и се увеличава по размери.

Само след две десетилетия киното е определено като изкуство. Пръв "седмо изкуство" го нарича писателят Ричото Канудо, за когото то е "пластика в движение". През 1946 г. в Кан е организиран първият кинофестивал.