Двама любими, и различни по натюрел детективи, се завръщат с нови сезони по "Epic Drama". Чаровникът с младежки вид Морз ще разплита случаи вече 8-и сезон в "Ендевър" от 7 февруари, а от 17 януари Мърдок пристига със сезон 14 на "Криминалните случаи на Мърдок".

И двете поредици идват с нови вълнения за любителите на мистериозни случаи и ексцентрични и много привлекателни детективи, този път, обаче - и с лични проблеми.

Докато Мърдок ще се натъкне на член от семейството, за когото досега не е подозирал, Ендевър ще влоши отношенията си с колегата си ментор Търздей заради непростим пропуск, допуснат поради лични грижи. От телевизията разказаха някои любопитни факти за двамата по този повод.

Мърдок

"Криминалните случаи на Мърдок" - поредицата по книгите на Морийн Дженингс, дебютира на 20 януари 2008 г. по канадския ТВ канал "Citytv", което значи, че празнува 14 години в ефир идната седмица.

Снимка: "Epic Drama"

Преди сериала са правени три филма, в които ролята на Мърдок се изпълнява от Питър Аутърбридж. Сериалът към момента има общо 15 сезона и 229 епизода и се гледа в над 100 страни.

Според Яник Бисон, когото сигурно никога повече няма да асоциират с друг персонаж освен детектив Уилям Мърдок, тайната на огромната популярност на сериала е в това, че е успешна смесица от романтика, интриги, загадки, наука, откачени изобретения и спорадични появи на някои исторически фигури, но най-важното е, че никой не се взема твърде насериозно. Макар и понякога да засягат тежки теми, напрежението винаги бива разсеяно с комични моменти.

Яник не обича да сменя дрехите си. За всеки сезон открива по нещо, което наистина харесва - дори и да е само чифт панталони - и носи само него. Обича да носи униформата си у дома, което влудява семейството му, но те не успяват да го убедят да ползва по-разнообразен сценичен гардероб.

Хелене Джой, която е в ролята на Джулия Огдън, прекарва повечето от времето си в над 200-те епизода на "Криминалните случаи на Мърдок", поради което почти няма участия в други роли. Тя, обаче, има и други интереси - Джой има разрешително за агент на недвижими имоти и дори реално участва в продажба на няколко имота, което й носи не малко приходи.

Снимка: "Epic Drama"

Яник Бисон пък като цяло не е голям кинофен и не гледа много сериали. Обича да кара ски и кара колело, както и да прави разни поправки из къщи, всъщност лично е реновирал всичките семейни имоти.

Морз

"Ендевър", който има осем излезли досега сезона, започва като самостоятелен ТВ филм, пос ветен на Инспектор Морз, в чест на сериала, който тече от 1987 г. до 1993 г., но филмът е толкова успешен - с над 8 млн. зрители само във Великобритания - че продуцентският екип трансформира формулата в ТВ поредица, която от 2012 г. насам натрупва сериозна база почитатели в целия свят.

Създателят на телевизионната поредица, Колин Декстър (починал през 2017 г.), се появява в епизодични роли на няколко пъти. Поради влошено здраве, той не участва от четвърти сезон, но екипът продължава да го вмъква чрез снимки или изрезки от вестници и след това.

Шон Евънс е в главната роля на детектива, разплитащ случаи в Оксфорд. Той, обаче, отказва да подпише дългосрочен договор, като всеки път се съгласява само за предстоящия сезон. Казва, че една от причините е, че когато се съгласява за първата си роля в "Teachers" - няма идея на къде ще тръгне сериала и ако е знаел, че може да свърши по всяко време, това щяло да го мотивира да е по-креативен.

Снимка: "Epic Drama"

Освен това той смята:"Мисля, че номерът е да си тръгнеш, преди на всички да им е писнало!".

Роджър Алъм, който е в ролята на партньора на Морз, Търздей, казва, че харесва героя си, защото макар да е преживял Втората световна война, е успял да запази своята приземеност и човечност. Нещо повече - от там намира своя морален компас, който е характерна черта на героя му.

Шон Евънс, който е и режисьор на някои от епизодите в "Ендевър", признава, че не е гледал епизоди от "Инспектор Морз", сериалът предшественик, защото не искал версията на Джон Тоу да повлияе на неговия герой по никакъв начин. Вместо това прочита книгите, което му дава повече свобода от изпълнението на друг актьор. Евънс казва: "Моят шеф е публиката". Той споделя, че имал леля, която гадаела на чаени листа и била невероятно точна. Също така признава, че няма Фейсбук, нито Туитър. "Никакви социални медии, това просто не ме интересува. В Ливърпул, където живея, имаме отлична библиотека, която е ремонтирана и обичам да ходя там". Евънс съветва хората да не губят съня си заради дреболии, защото животът е твърде сложен. Припомня, че част от това да си жив, също е умиране. Героят му е тих мислител и това вероятно се корени в самия Евънс, който споделя, че като дете предпочитал да наблюдава другите, вместо да е център на внимание. „

Снимка: Getty Images