Катерина Тихонова - по-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин, даде първото си телевизионно интервю, посветено на научни изследвания, за държавната телевизия Россия 1.

В началото на декември Тихонова се появи за кратко в централната вечерна емисия новини и говори за напредъка на технологиите, насочен към контрола на електрическите импулси в мозъка. Тя бе представена като заместник-директор на Института за математически изследвания на комплексни системи в Московския държавен университет и директор на изследователската компания "Инопрактика".

"Много е важно един невроцентър да се гради на синергията на тези технологии и реалното търсене от страна на икономиката", каза тя.

"Откровено можем да кажем, че човек опознава както възможностите на технологията, така и своите собствени", допълни Тихонова.

Кратката поява на Тихонова е единствената, според руската система за мониторинг "Медиялогия", с изключение на малкия либерален телевизионен канал "Дожд".

През 2015 г. в няколко медии се появи информация, че именно Екатерина Тихонова, чието име се появява и като Катерина, е дъщеря на руския президент Владимир Путин. През 2018 г. щатската хазна идентифицира Тихонова като дъщеря на Путин.

Досега Кремъл не е потвърждавал официално тези твърдения. През 2015 г. на официално запитване, дали Тихонова е дъщеря не Путин, отговор не бе получен.

Катерина Тихонова носи името на баба си по майчина линия. Тя е родена през 1986 г. в Дрезден. Следвала е Японистика и Ориенталистика в Санкт Петербург. Смята се, обаче, че тази информация не е вярна и служи за отклоняване на вниманието от дъщерята на руския президент.

Личният живот на Путин е нещо като държавна тайна. Това, че изобщо бе коментиран разводът на Путин майката на Екатерина - Людмила, бе изключително необичаен ход от страна на президента. През 2014 г. Тихонова се омъжва за Килил Шаламов - син на приятеля на Путин - Николай Шаламов. През 2017 г. двойката се разделя, а с това приключи и кариерата на Килрил Шаламов като икономически съветник в Кремъл.