Учени от университета в Манчестър установиха, че омега-3 мастните киселини усилват имунния отговор, влияейки върху способността на организма да се бори с рака на кожата и инфекциите.

За пръв път защитният ефект на омега-3 мастните киселини е демонстриран върху хора. Омега-3 мастните киселини ограничават пътищата, по които слънчевите лъчи потискат имунната система, заявиха учените. Според тях рибеното масло намалява наполовина ефекта от слънчевите лъчи върху нея.

Ръководителката на екипа Лесли Роудс окачестви получените резултати като много вълнуващи. "Трябваше да минат няколко години, за да стигнем до тук, заяви тя. Получените резултати се добавят към онези, които сочат, че омега-3 мастните киселини са потенциална хранителна добавка със защитен ефект срещу рак на кожата. Имаше предишни подобни изследвания с мишки, но сега за пръв път бе извършен клиничен тест с хора."

Установено е също, че консумацията на рибено масло помага в борбата със сърдечносъдовите болести. В рамките на изследването 79 пациенти приемали ежедневно 4 грама омега-3 мастни киселини чрез консумация на мазна риба, преди да се подложат на 8-, 15- или 30-минутния ефект от слънчеви лъчи. Други пациенти приемали плацебо. Оказало се, че потискането на имунната система е с 50 на сто по-малко у онези, които приели омега-3 мастни киселини и се изложили на 8- или 15-минутния ефект от слънчевите лъчи. Потискането на имунния отговор било по-голямо сред онези, които се изложили на 30-минутния ефект от слънчевите лъчи. Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, допълват от БТА.

Рецепти със сьомга >>
Рецепти с пъстърва >>
Рецепти със скумрия >>