Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг проследиха 40 000 души 10 години. Резултатите показват, че хората с ниски очаквания за "задоволително бъдеще" всъщност живеят по-здравословно. За разлика от тях "прекалено оптимистичните" са застрашени повече от недъг или смърт през следващите десет години.

"Песимизмът за бъдещето изглежда насърчава хората да живеят по-внимателно, да следят за здравето и безопасността си"
- каза ръководителят на изследването Фридер Р. Ланг. Резултатите показват, че инвалидността е с 9,5 процента повече сред оптимистичните хора. С 10 процента по-голям е и рискът от смърт. Възрастните хора с мрачни очаквания за бъдещето в крайна сметка са по-точни в прогнозите си от надценяващите успеха си младежи.

"Неочаквано установихме, че доброто здраве и стабилните доходи се срещат по-често при очакващите по-голям спад", казва д-р Ланг. - "Установихме също, че високите доходи са свързани с по-голям риск от инвалидност."

Учените изтъкват все пак, че резултатите от оптимистичните, точните или песимистичните прогнози зависят от възрастта и наличните средства. "Резултатите ни дават допълнителна информация как очакванията ни могат да ни помогнат или попречат за действия, които биха подобрили шанса ни за дълъг живот в добра форма" - каза д-р Ланг.

43 процента от възрастната група подценили колко доволни ще са от живота си, 25 процента предвидили точно, а 32 процента надценили постиженията си. Предишно изследване установи, че "нереалистичният оптимизъм" за бъдещето може да помогне да хората да се чувстват по-добре в неизбежно отрицателни ситуации, като тежки болести. Други учени стигнаха до извода, че позитивната нагласа зависи много от това къде живее човек, допълват от БТА