За разлика от язвите, които през последните години намаляват благодарение на съвременното лечение с нови поколения лекарства, гастритите и рефлуксната болест се увеличават”, обяснява д-р Стефан Николов, специалист от гастроентерологичната клиника на Александровска болница в интервю за Монитор.

Възпалението на лигавицата на стомаха праща различни послания. Няма характерно оплакване. Човек усеща, че нещо в горната част на корема му не е наред. Може да се засища бързо и щом хапне няколко залъка, да получи тежест в стомаха. Тя се усеща обикновено 1-2 часа след нахранване. При други болката се засилва, когато огладнеят и около 4-5 ч през нощта. Науката няма категоричен отговор защо това се случва през пролетта и преходните сезони.

Едно от обясненията е, че когато от един сезон влизаме в друг, това създава напрежение  на организма заради адаптацията към тази промяна. Имунитетът също пада. Сменя се и начинът на хранене, както и видът на храните. Усещат се и авитаминозите. Има и храни, които са нови – менюто включва салати, спанак, пресен лук, чесън, които силно натоварват храносмилателната система”, обяснява д-р Николов.

Най-лесно е лекарят да даде конкретен съвет или да нареди: „Спазвайте такава и такава диета”. Проблемът е, че стриктното спазване на определен хранителен режим силно напряга нервната система.

Спазвайки диета, всеки непрекъснато си мисли и се подсеща, че нещо не е наред и че е болен. А най-добрият диетолог е самият организъм. Той ни показва какво е добро за него и какво не е. Например домати или цитрусови плодове не са препоръчителни за болни с гастрит или язва. Има обаче хора, които ги обичат, не се лишават от тях и тези храни не влошават състоянието им. А има други, които получават болки и неразположение и сами започват да избягват една или друга храна, за да не се стига до  усложнения. При каквото и да е стомашно оплакване е добре човек да се консултира с гастроентеролог, защото болестта си има специфика”, съветва д-р Николов.

Честотата на хранене има има по-голямо значение от вида й. Лошото е, че голяма част от хората в активна възраст се хранят по 2 пъти, дори по веднъж на ден. А това голямо натоварване на храносмилателната система, особено вечер, може да доведе до изразени оплаквания при болни с хиатална херния и гастроезофагеална рефлуксна болест. Късното хранене вечер е предпоставка за това увреждане. Когато човек се нахрани обилно и особено като включи и алкохол, солнокиселата секреция на стомаха се повишава. И когато си легне кратко време след нахранването и ако има хиатална херния, се създават условия солната киселина, а и стомашното съдържимо да се върнат в хранопровода”, обяснява д-р Николов.