Работата си те представиха на ежегодния конгрес на Европейското респираторно дружество (ERS) в Барселона, съобщи РИА "Новости".

Матю Лойд от университета в Дънди и неговите колеги в продължение на година са изследвали над 500 пациенти с пневмония и други инфекции на долните дихателни пътища. През първите шест месеца болните са приемали антибиотици както обикновено, а след това новите пациенти са били лекувани по разработената от авторите на изследването система. При нея са предвидени по-твърдо спазвани дати за спиране на приема на антибиотиците, допълнителна работа с фармацевти и лимити върху количеството рецепти, определяни в зависимост от тежестта на заболяванията.

Медиците са установили, че при прилагането на новата система общият обем на приемане на лекарствата е намалял с 20%, а честотата на възникване на странични ефекти от лечението с тези препарати - с 40%. Проблемът с развиването на устойчивост към антибиотиците става все по-сериозен, включително и заради това, че пациентите пият антибиотиците необосновано дълго, казва Лойд. Според него новата система за приемане на лекарствата може да помогне за решаването на проблема. Тя ще позволи да се намали вредата за самите болни.