"Организмът може да се справи идеално с някакво излишество без да складира" - подчерта диетологът д-р Арно Кокол от парижката болница "Питие-Салпетриер".

Мнението му споделя и Солвейг Дариго: "Излишното се елиминира естествено, при условие, че не се консумира често през празничния период и се взимат някои предпазни мерки".

Добре е следобед човек да хапне един-два плода, млечен продукт или малък сандвич, за да не се нахвърли по-късно на храната.

Преди празниците не е добре също да се пази диета, защото организмът след това е склонен да компенсира.

Човек трябва да яде бавно, да си дава сметка непрекъснато какво слага в устата си, да дъвче добре, за да се освободят всички аромати. Д-р Дариго мисли, че е по-важно "човек да празнува, а не да се тъпче".

Варианти

Възможно е човек да избере едно тежко ястие, а всичко останало да е по-здравословно.

Другият вариант е да се наслади на всичко, но в малки количества, а и без сосове.

Важно е също продуктите да са качествени, а домашната кухня е препоръчителна. Диетолозите напомнят, че алкохолът и мазнините не са добра компания. Съчетаването им затруднява много храносмилането.

За да се възстанови човек по-добре, е важно хидратирането - с вода, билкови чайове, растителни бульони, плодове и зеленчуци. Полезна е и разходката.