Авторите му от университета "Ровира и Вирхили" и болницата "Сант Жоан де Реус" са анализирали данни за над 3500 души с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, които били подложени на средиземноморска диета. Изследователите са установили, че за тях вероятността да развият диабет тип 2 в последвал период от четири години е била с около 30 процента по-малка, отколкото за хората, придържали се към стандартна нискомаслена диета.

"Различни изследвания показват, че промените в начина на живот, свързани с отслабване, водят до намаляване на случаите на диабет тип 2. Досега обаче не е било отчетено дали промените в хранителните навици без ограничаване на калориите и повишената физическа активност също предпазват от развитието на болестта", пишат авторите на проучването.

Средиземноморската диета набляга на изобилието от плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и растителни източници на ненаситени мазнини като зехтин и ядки, и ограничава консумацията на червено месо и пълномаслени млечни продукти - основен източник на наситени мазнини. Освен че е възхвалявана като полезна за хората със сърдечносъдови заболявания, се смята, че средиземноморската диета съдържа компоненти, които намаляват възпаленията в тялото и има ефект и върху диабета, напомнят експертите.