При проведените тестове от специалисти от медицинския факултет на университета в Синсинати били получени насърчаващи резултати при хора, страдащи от остео- и ремватоиден артрит.

Проучването обхванало изследвания на благотворното въздействие на йога упражненията върху стотици пациенти в периода 2010-2013 година. При тях било констатирано значително намаляване на болката, преодоляване на сутрешната скованост на крайниците, подобряване на физическите показатели и по-ниски нива на депресия.

Участниците в експерименти практикували йога курсове с различна продължителност - от два пъти дневно за една седмица до веднъж седмично в продължение на 4 месеца.

При разгряване и разтягане на мускулите се постига облекчение на болката около засегнатите стави, констатираха авторите на изследването.

Освен това йога упражненията снижават нивата на стреса, който усилва ефекта от артритните заболявания.

Проучването обхванало йога курсове в университети, болници и в общински заведения, като проследило и влиянието им върху фактори като сън, болка и депресия. В повечето от тях се наблюдавал благотворен психологически ефект върху практикуващите йога.