Екипът на д-р Харалд Байен от университета в Тюбинген констатира, че сивото вещество на човека действа по-бавно при възрастните, защото то трябва да "прегледа" много по-големи масиви информация, за да си припомни прости факти.

От проучването ставало видно, че мозъците на хората на възраст де факто са по-мощни и функциите им не намаляват. Екипът използвал компютри, за да проследи когнитивните им способности с напредването на времето. Учените програмирали компютрите така, че всеки ден да научават нови думи и команди, точно както се обучават и хората.

При тези компютри, които не били чели много, се наблюдавали процеси, подобни на тези протичащи в младите мозъци. А тези, претрупани с информация, реагирали като хората на възраст. "Състарените" машини действали по-бавно, но това се дължало на увеличената им база-данни. Поради тази причина те трябвало да преработват по-големи информационни масиви. Според екипа на д-р Байен това е причината, поради която по-старите хора често забравят някои неща.