Резултатите от новозеландско изследване обясняват защо въглехидратите са толкова вкусни за човека и защо хората намират диетичните храни за незадоволителни.

Причината е, че мозъкът "разбира" кога приемаме въглехидрати, които имат мощен стимулиращ ефект върху него.

"Оказва че, че устата на човека е много по-способен сензорен орган, отколкото смятахме, тъй като е в състояние да различи въглехидрати от изкуствени подсладители, въпреки че вкусовете им са еднакви", казва Никълъс Гант от изследователския екип.

В клиничен тест участниците е трябвало да изплакнат устите си с две изкуствено подсладени течности - само едната от тях е съдържала въглехидрати. Въпреки еднаквите им вкусови качества, доброволците са успели да направят разлика между двете течности.

Тестът е разкрил и повишаване с 30 процента на мозъчната активност, и по-специално в зоните, контролиращи движението и зрението, след използване на въглехидратната течност.