Авторите на изследване в медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк са установили, че за хората, които си набавят повече калий чрез храната, рискът от опасния и често фатален мозъчен удар е по-нисък, отколкото за тези, в чието меню не присъстват богати на елемента храни.

Това означава, че човек може да се предпази от инсулт, като консумира достатъчно банани, бели и сладки картофи, и бял боб.

Изследването е обхванало над 90 000 жени на възраст между 50 и 79 години, наблюдавани в продължение на 11 години. Резултатите от него показват, че за онези от тях, набавяли си най-големи количества калий, рискът от инсулт е по-нисък с 12 процента по-нисък, от исхемичен инсулт - с 16 процента, и от смърт - с 10 процента.

Препоръчителният дневен прием на калий за възрастни е 4700 милиграма. Един банан осигурява девет процента от него. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че само 2,8 процента от изследваните лица са си набавяли препоръчителната дневна доза.