Над 80 на сто от хората в напреднала възраст в четири европейски страни - Франция, Белгия, Италия и Германия, смятат, че животът е източник на радости и удоволствия, които са недооценени от по-младите хора.

Анкета на института Ипсос обхванала над 4000 души над 65-годишна възраст и приблизително същия брой хора на възраст между 15 и 64 години.

84 % от хората в напреднала възраст са на мнение, че животът е източник на радости. Едва 57 % от по-младите участници обаче са на същото мнение.

94 % от хората в напреднала възраст обичат да слушат радио или да гледат телевизия, 90 на сто - да четат, 81 на сто - да сърфират в интернет, 79 на сто - да приготвят хубав семеен обяд или гощавка с приятели, 65 на сто - да пътуват или да заминат някъде през уикенда, 47 % - да правят секс.

Обратно на онова, което смятат по-младите, хората в напреднала възраст не прекарват най-хубавите си мигове с внуците, а с половинките си.

Все повече хора в напреднала възраст ползват интернет - 67 % от участниците на 65 и повече години редовно изпращат имейли, 62 % се информират онлайн, а 38 на сто посещават социалните мрежи най-малко един път месечно.